Följ GO MO Group AB

GO MO granskar: 6 vanliga missuppfattningar om SEO

Nyhet   •   Mar 31, 2016 15:04 CEST

Det är hög tid för marknadsföringsavdelningar och SEO-byråer att tänka om och rikta in sig på kvalitativt innehåll. Vi konstaterar att SEO har förändrats en hel del sedan tekniken först introducerades. Google uppdaterar ständigt sina regler och riktlinjer och det gäller att hänga med i svängarna. Panda, Penguin, Hummingbird och senast Mobilegeddon är bara några av de uppdateringar som de senaste åren skakat om branschen och tvingat oss ifrån vår fokus på länkbyggande och sökord.

Men betyder det här att SEO idag bara handlar om att pumpa ut kvalitativt och sökordsoptimerat innehåll? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Men sanningen är att riktlinjerna har förändrats så snabbt och så drastiskt de senaste åren att många inte längre har koll på vad som faktiskt är rätt och riktigt, vad som faktiskt ger resultat och vad som bara är slöseri med tid och pengar.

Vi träffar många kunder som undrar vad de ska lägga sin fokus på år 2016 och framöver. För att få rätsida på detta har vi satt ihop en lista över vanliga myter och missuppfattningar om hur SEO fungerar.


Myt nr. 1: "Myten om sökordet"

Om utvecklingen fortsätter i samma riktning som den nu är på väg, kommer överdriven upprepning av sökord förmodligen att straffa sig i framtiden. Sökord måste inte upprepas ordagrant och genomgående i ett innehåll. I titeln bör du använda sökordet eller sökorden, men dock på ett sätt som inte är krystat utan naturligt och som förklarar vad innehållet ska handla om. Detsamma gäller för brödtexten: målet bör inte vara att attrahera en sökmotor, utan dina faktiska läsare. En text där sökord repeteras om och om igen eller där sökord placerats utan att riktigt passa in är ingen bra text.

Tips: Sikta på en riktigt bra titel på ca 4-9 ord.


Myt nr. 2: "Mer länkar är bättre än mer innehåll"

Förut handlade SEO till stor del om att bygga länkar utan att direkt analysera den länkande domänen. Missförstå oss inte nu, länkbyggande är fortfarande en av de viktigaste aspekterna av SEO-arbetet, men hantverket bakom det ser däremot annorlunda idag. Uppdateringen Penguin 2.0 spelade en stor roll i denna förändring eftersom att den krävde kvalitet över kvantitet. Som det ser ut just nu kan till och med färre länkar vara mer lönsamt, givet att du vet exakt hur du ska bygga upp dem. Länkbyggandet bidrar till stor del till din hemsidas trovärdighet, och har du budget för det kan det vara väl värt att anställa någon som bloggar för dig. Men fokusera inte på mängden länkningar, utan istället på att länka relevant och diversifierat innehåll till rätt sidor.

Tips: Om du investerar i bra innehåll, kan det innehållet sedan användas på andra hemsidor, bloggar, som gästinlägg på andra hemsidor och annat som ökar din länkstyrka över tid.


Myt nr. 3: "Användarvänlighet är en bonus, inte ett krav"

Med tiden har Googles algoritmer även kommit att inkludera user experience (UX). När Google föreslår olika hemsidor för dig vill de såklart att du ska vara nöjd med resultaten, att du har en bra upplevelse och att du hittar det du söker. Även om Google själva inte står bakom hemsidan du besöker är det ändå något som de rekommenderat dig. Om användarens upplevelse av en hemsida är dålig, innebär detta även en dålig erfarenhet av sökmotorn själv. Ett väl strukturerat, intressant och relevant innehåll hjälper dig att både tillfredsställa användaren och sökmotorn.

Tips: För att öka användarvänligheten på din hemsida bör du titta på saker som laddningstider, tid per sida, sidor besökta per besök samt hur långt användaren scrollar innan denne tröttnar.


Myt nr. 4: "Ju mer sidor desto bättre"

Vissa har fastnat i tanken på att fler sidor på en hemsida innebär mer trafik. Logiskt sett kan man tänka sig att en större sida ger ett större avtryck, men precis på samma sätt som med länkbyggande bör du inte skapa sidor bara för att skapa dem. Sidorna du skapar måste ha kvalitativt innehåll för att inte vara förgäves. Google indexerar för det första inte allt du publicerar. Ibland kan indexerade sidor tas bort ur indexet, och bara för att sidor indexeras behöver det inte betyda att de kommer att driva relevant trafik till din hemsida. Google har blivit bättre och bättre på att upptäcka sämre innehåll, och du bör därför sträva mot att publicera det bästa och mest relevanta.


Myt nr. 5: "Bilder behöver inte optimeras"

Under en lång tid funkade det fint att inte lägga ner tid på att optimera bilder, och man kunde fortfarande ranka bra. Idag har on-page SEO dock blivit allt viktigare, och genom att strunta i bilderna hindrar du din SEO från att bli så bra den bara kan. Sökmotorn har inga "ögon", men den kan definitivt läsa. Därför gäller det att skapa alt texter och döpa dina bilder för att förklara vad de föreställer. Det är dessutom fördelaktigt om texten på sidan samspelar med bilden och nämner den med samma eller liknande sökord. Bildtexter och titlar hjälper också Google att förstå vad din bild föreställer.

Tips: Glöm inte bort att publicera bilden i ett format som kan indexeras, alltså BMP, GIF, JPEG, PNG, WebP eller SVG.


Myt nr. 6: "Vår SEO kan skötas av vår IT-avdelning"

Hos många företag finns en uppfattning om att SEO är någonting väldigt tekniskt, och att detta tekniska är något som IT-avdelningen rimligtvis borde kunna lösa. Men även om det stämmer att SEO kräver en del teknisk kunnande, är det långt ifrån hela lösningen. Det är visserligen sant att du förmodligen kommer att behöva ta hjälp av din IT-tekniker eller din webbdesigner, men SEO är ett hantverk för sig och kräver sin egen typ av expertis.

Vill du ha hjälp med att reda ut begreppen och utforma en effektiv SEO-strategi som verkligen motsvarar dagens riktlinjer och krav? Kontakta GO MO Group för en kostnadsfri konsultation idag.